Kansalaisten lämmitystapa-asenteet syynissä Hinta ratkaisee valinnan

Kansalaisten lämmitystapa-asenteet syynissä Hinta ratkaisee valinnan

Lämmitystavan hinta on ylivoimaisesti tärkein suomalaisten valintoja ohjaava tekijä. Kyselytutkimuksen mukaan 59 prosenttia suomalaisista nostaa sen top ranking -listansa kärkeen.

Lämmitysjärjestelmän investointikustannus ja taloudellisuus ohjaavat vahvasti suomalaisten valintoja. 59 prosenttia Energiateollisuus ry:n teettämään ”Tuhat suomalaista” -kyselyyn vastanneista ilmoitti hinnan tärkeimmäksi valintaa ohjaavaksi tekijäksi silloin, kun pohditaan lämmitysmuodon valintaa. Kysely kartoitti kansalaisten näkemyksiä eri lämmitysmuodoista.

Lämmitysratkaisun ilmastovaikutuksia valinnoissaan korostaa vain 13 prosenttia vastanneista. Helppoutta arvostaa yhdeksän prosenttia ja toimintavarmuutta kahdeksan prosenttia.

Sukupuolten väliset erot vastauksissa ovat vähäisiä. Sekä miehet että naiset korostavat investoinnin hintaa – miehet hieman naisia enemmän. Iän tai asuinpaikan mukaan tehty ryhmittely ei tuota merkittäviä eroja. Alle 24-vuotiaat vastaajat korostavat kuitenkin hinnan merkitystä enemmän kuin yli 65-vuotiaat. Vastaavasti maaseudulla asuvista vastaajista 63 prosenttia asettaa lämmitysjärjestelmän hinnan tärkeysjärjestyksessä ykköseksi — kaupungeissa asuvista näin tekee 55 prosenttia.

Ympäristöystävällisyys on eurojen väärti

Lämmityksen ympäristöystävällisyydestä suomalaiset ovat valmiita maksamaan jonkin verran lisähintaa. 32 prosenttia vastanneista hyväksyy muutaman euron lisäyksen kuukausittaiseen lämpölaskuunsa, mikäli lämpö on tuotettu 100-prosenttisesti ympäristöystävällisillä energiamuodoilla. Neljännes vastanneista ilmoittaa voivansa maksaa muutaman kympin lisähinnan kuukaudessa samasta riemusta.

20 prosenttia vastanneista ei halua maksaa yhtäkään ylimääräistä euroa ympäristöystävällisesti tuotetusta lämmöstä. 11 prosenttia vastanneista sen sijaan kertoo, että kodin lämpö tuotetaan jo ympäristöystävällisesti, kuten se tehdään useimmissa lämpöyhtiöissä.

Naiset korostavat lämmön ympäristöystävällisyyttä miehiä enemmän. Naisista 68 olisi valmis maksamaan vähintään muutaman lisäeuron 100-prosenttiasesti ympäristöystävällisestä lämmöstä – miehistä ainoastaan 47 prosenttia.

Miehistä kolmannes ei halua maksaa eurokaan ylimääräistä ympäristöystävällisesti tuotetusta lämmöstä – naisista näin ajattelee 11 prosenttia.

Aurinko on kestosuosikki

Aurinkoenergia on ollut kansalaisten kestosuosikki lähes kaikissa viime vuosina toteutetuissa kyselyissä. Myös tällä kertaa aurinko kiri kärkeen kysyttäessä minkälaisia energiamuotoja pitäisi hyödyntää nykyistä enemmän lämmön tuotannossa. Vastaajista 63 prosenttia haluaisi energiayhtiöiden panostavan aurinkoon, 52 prosenttia hukkalämpöjen hyödyntämiseen, 40 prosenttia bioenergiaan, 31 prosenttia geotermiseen lämpöön ja 17 prosenttia pienydinvoimaan. Pienydinvoimaa lukuun ottamatta nämä energiamuodot ovat jo nykypäivää palvelevissa kaukolämpöyhtiöissä, yhdessä biopolttoaineiden kanssa.

Miesten ja naisten väliset näkemyserot panostuksien tarpeissa ovat vähäiset. Sen sijaan näkemyserot pienydinvoiman hyödyntämisessä ovat selvät: miehistä jopa 28 prosenttia haluaisi käyttää pienydinvoimaa kaukolämmön tuotannossa – naisista vain seitsemän prosenttia.

Tutkimuksessa vastaajilta tiedusteltiin myös sitä, mitä kaukolämpöyhtiöt voisivat tehdä tulevaisuudessa paremmin. Vastauksissa kärkeen nousi ilmastomuutoksen torjuminen. Tätä odottaa 46 prosenttia vastanneista. Naisten keskuudessa odotukset ovat korkeammalla kuin miesten keskuudessa.

Teksti: Petri Sallinen

Kuva Scanstockphoto