Suojaa asuntosi kuumalta

Suojaa asuntosi kuumalta

Kesähelteellä asuntojen lämpötilat saattavat nousta epämiellyttävän korkeiksi. Asunto kannattaa suojata liialta lämmöltä ja tarvittaessa viilentää järkevästi ja energiatehokkaasti. Pienillä ennakkotoimilla pidät asunnon mukavana ilman viilentimiäkin.

Kodissa ei tarvita välttämättä lainkaan koneellista jäähdytystä. Tärkeintä on pitää paahde ja keskipäivän kuuma ilma ulkona ja välttää lämpöä tuovien laitteiden käyttöä sisällä.

On ensiarvoisen tärkeää huolehtia ilmanvaihdosta ja niiden säädöistä. Tarkista myös, että oleskelutilojen lämpöpatterit on suljettu tai lämpötilat säädetty alas. Termostaattien pitäisi katkaista lämmitys automaattisesti, joten niiden kunnosta kannattaa pitää huolta ja varmistaa niiden toiminta.

Jos jäähdytät asuntoa, on lämpötilan pudotus lämmityslaitteissa erityisen tärkeää, etteivät ne pyri lämmittämään viilennyslaitteilla viilennettyä ilmaa.

Jos kylpyhuoneessa on sähköinen mukavuuslattialämmitys, kannattaa se sulkea kokonaan pidemmän poissaolon ajaksi. Helteellä lattialämmityksen lämpötila-asetusta voi muutenkin pitää matalammalla kuin talvella. Kesällä sisäilman vaihtuvuus on selvästi huonompi kuin talvella painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetussa talossa. Varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia kuivuu päivän aikana.

Toimi näin kesäkuumalla!

  • Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä.
  • Vedä ikkunoiden eteen verhot tai laske kaihtimet.
  • Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet. Vältä esimerkiksi uunin ja sisäsaunan lämmitystä.
  • Avaa ikkuna tarvittaessa vain varjon puolelta.
  • Hyödynnä yön viileyttä tuuletuksessa.
  • Valitse energiatehokas ilmastointilaite.

Kuva: Scanstockphoto